woensdag 19 februari 2014

4 jaar na de staatsgreep waarschuwt Professor Schultz




Deze week is het vier jaar geleden dat de Republiek Horstermeerpolder werd opgericht, door een staatsgreep die de bewoners pleegden.

In september 2010 kwam er een wapenstilstand.

We zijn nu vier jaar verder, maar is het gevaar geweken? Bart Schultz, Professor Land and Water Development kwam vanochtend even naar de Horstermeerpolder om ons bij te praten.
Professor Schultz is lid van de wetenschappelijke begeleidingscommissie die door het Waterschap Amstel Gooi en Vecht is ingesteld om mee te kijken naar het nieuwe peilbesluit voor de Horstermeerpolder.

Met dit nieuwe peilbesluit kan Natuurmonumenten, die ruim 200 hectare grond beheert in de polder, een flexibel waterpeil instellen.

Professor Schultz geeft in het filmpje dat we vanochtend maakten een paar duidelijke waarschuwingen aan de bewoners. Het beheer door Natuurmonumenten brengt de polder nog altijd schade toe. De nieuwe natuurtoets geeft Natuurmonumenten nog meer mogelijkheden om hun deel van de polder slecht te beheren en het peil te hoog in te stellen. De grote wateroverlast in oktober vorig jaar is een rechtstreeks gevolg van het slechte beheer door Natuurmonumenten, zegt Schultz.

Het plan van de Provincie Noord Holland om het polderpeil nog verder te verhogen is nog altijd niet van tafel. Bovendien stellen zowel de provincie als het Waterschap de status van de Keur van de Horstermeerpolder ter discussie. Zij hebben de landsadvocaat om een oordeel gevraagd, maar de begeleidingscommissie waarvan Schultz deel uitmaakt krijgt de informatie van de landsadvocaat niet.

[Reportage gemaakt door Job Scholtze en Marianne Zwagerman]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten