woensdag 19 mei 2010

21 mei opening Museum voor Wanbeleid


Op 6 mei verwijderden we een stuw die door het Waterschap AGV in onze polder werd geplaatst. De 11,5 ton zware stuw is het startpunt van het Museum voor Wanbeleid in de Republiek Horstermeerpolder, dat vrijdag 21 mei om 11.00 uur officieel wordt geopend. Het museum bestaat uit een openlucht gedeelte aan de Radioweg in Nederhorst den Berg. Met een route door het illegaal door Natuurmonumenten aangelegde moeras. Verder is er een foto- en videotentoonstelling in het Nera Gebouw, waar ook het hoofdkantoor van de Republiek is gevestigd.

De openluchtroute in het Museum voor Wanbeleid voert langs een aantal van de dammen en stuwen die we na 1 juni zullen verwijderen als de Provincie en het Waterschap zich niet aan ons ultimatum houden om de moerassen op te ruimen. Bezoekers krijgen zo een goed beeld van het wanbeleid dat al jaren door Natuurmonumenten wordt gevoerd in de Horstermeerpolder, gedoogd door het Waterschap.

Schade aan huizen verder onderzocht
Het bouwkundig onderzoek naar de schade aan de huizen in de polder gaat door. De bewoners bereiden een schadeclaim voor ter grootte van enkele tientallen miljoenen euro’s. Van de eerste 20 huizen is de schade nu in kaart gebracht. Foto’s van de schade maken deel uit van de fototentoonstelling in het Museum voor Wanbeleid. Andere thema’s in de tentoonstelling zijn de wateroverlast in 1987 en het onder water zetten van de polder in de eerste en tweede wereldoorlog. Ook de saamhorigheid van de bewoners komt aan bod met foto’s en video’s van de viering van het 75, 100 en 125 jarig bestaan van de polder.


Open voor Publiek

Het museum is het gehele pinksterweekend open voor publiek van 13.00 uur tot en met 16.00 uur. Gidsen zullen de bezoekers rondleiden door het moeras. De toegang is gratis. De ingang van het museum is in de Radioweg aan de oostzijde, bij de op het Waterschap veroverde stuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten